Koš za koš

Koš za koš

„Koš za koš“ je nacionalni projekt tvrtke S-Event kojemu je cilj obnova zapuštenih i devastiranih košarkaških igrališta. Projekt je započeo u Zadru objavom natječaja za obnovu igrališta na kojeg je stiglo 15 prijava. Slijedi odluka o pobjedniku natječaja i realizacija obnove. Sljedeći korak je otvorenje igrališta i organizacija turnira na obnovljenom igralištu na kojemu će prva nagrada biti obnova igrališta u kvartu pobjedničke ekipe. Na taj način bi se od turnira do turnira obnavljalo igralište za igralištem i koš za košem. Zadar bi tako već u kolovozu dobio prvo obnovljeno igralište. Zamisao je cijeli projekt preslikati na ostale hrvatske gradove. Već 16. rujna projekt seli u Karlovac gdje će se obnoviti jedno igralište u sklopu europskog tjedna sporta na kojemu smo također partneri.

Obnovljena igrališta tek su prvi korak koji nas vodi prema željenom cilju, povratku kvartovskih ekipa na kvartovska igrališta, porastu zanimanja za košarku među djecom i povratku košarke u sami vrh hrvatske sportske piramide. Zbog toga projekt „Koš za koš“ podrazumijeva i druge oblike popularizacije košarke, a to su školske lige, sudjelovanje sudionika projekta na Zadar Basketball Tournamentu (ZDBT), nagrađivanje najboljih pojedinaca, osiguravanje sportske opreme za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i organizacija stručnih i motivacijskih interaktivnih predavanja u školama i na fakultetima.

Drugi korak u procesu vraćanja djece košarci i jedna od glavnih poruka projekta je zadržavanje djece na košarkaškim igralištima. Školske lige i slična natjecanja prilika su da djeca iskuse sve ono što im sport donosi: natjecateljski naboj, socijalizaciju, putovanja, nagrade, poraze i pobjede, ali i ono što ih očekuje izvan sporta, u svakodnevnom životu.

Direktni kontakt i razgovor s košarkaškim stručnjacima i igračkim zvijezdama u posebno pripremljenim i organiziranim kampovima značajan je dio projekta „Koš za koš“. Dio je to košarkaške naobrazbe koji mlade igrače uvodi u svijet ozbiljne košarke.

Obiteljski kućni budžet je, nažalost, jedan od razloga zbog kojeg mladi napuštaju košarku i sport u cjelini. Sponzoriranjem troškova članarina u košarkaškim školama te osiguravanjem sportske opreme za djecu iz obitelji slabijeg životnog standarda omogućili bi djeci nastavak bavljenja košarkom.

Organizacija druženja s poznatim košarkašima moguća je i bez obrazovnog karaktera. Događaji poput Kids' daya uvelike doprinose popularizaciji košarke. Prva dva izdanja Zadar Basketball Tournamenta su pokazala koliko mladim igračima, djeci koja su na početku svog sportskog puta i koja tek snivaju svoje zvjezdane košarkaške snove znače susreti s onima koji su svoje snove ostvarili. Neki mladi Zadrani nikad neće zaboraviti svoje susrete na Višnjiku i Forumu s najzvučnijim imenima ovog sporta danas kao što su Reggie Redding, James Gordon i Vassillis Spanoulis

Projekt „Koš za koš“ tvrtke S-Event uključuje i predavanja namijenjena djeci i mladim košarkašima, ali i njihovim sportskim učiteljima. Na predavanjima će sudjelovati poznati košarkaši (bivši ili aktivni), članovi njihovih obitelji, treneri i drugi stručnjaci. Jedna od poruka koju je potrebno istaknuti je važnost sudjelovanja u sportu, ne samo zbog zdravstvenih razloga, već zbog potrebe da djeca izrastaju u jake ličnosti koje će biti u stanju oduprijeti se lošim iskušenjima koja ih očekuju izvan sportskih terena tijekom odrastanja.

Vjerujemo da će nam se u projektu „Koš za koš“ priključiti svi oni kojima je želja vratiti hrvatskoj košarci negdašnji sjaj.