ZDBT 2015

ZDBT 2015

Od 24. do 27. rujna 2015. u organizaciji tvrtke S event u Zadru je održano drugo izdanje Zadar Dogus Basketball Tournament na kojemu je nastupilo pet euroligaških klubova (Fenerbahce, Darussafaka Dogus, Bayern, Olympiakos, Crvena zvezda) i KK Zadar.


Drago mi je da smo ponovno svi ovdje. Bili smo zaista impresionirani kako je turnir organiziran prošle godine pa na poziv organizatora nismo ni trenutka dvojili da ponovno dođemo u Zadar. izjavio je uoči turnira trener Fenerbahcea Željko Obradović koji je u karijeri osvojo osam naslova klupskog prvaka Europe. .Uvjerljivom prezentacijom i dominacijom tijekom svih 40 minuta finalnog susreta protiv Bayerna turski Fenerbahçe obranio je naslov pobjednika ZDBT-a. Turska momčad je slavila rezultatom 76-55. Najbolji igrač turnira je Ekpe Udoh iz Fenerbahçea koji je sa Stefanom Nastićem ujedno i najbolji strijelac (po 40 poena).


Pokal i medalje za prvo mjesto pobjednicima je uručio proslavljeni hrvatski košarkaš Stojko Vranković izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljice turnira Kolinde Grabar-Kitarović.

Drugoplasiranu momčad Bayerna darivao je ambasador turnira Gregor Fučka koji je imao čast uručiti medalju svom bivšem treneru Svetislavu Pešiću s kojim je 2002. osvojio naslov prvaka Europe s Barcelonom. Najboljim strijelcima nagradu je uručio voditelj staklene radionice Muzeja antičkog stakla Marko Štefanac. Dok je MVP-u nagradu uručila predsjednica organizacijskog odbora Zdenka Zrilić.

Treće mjesto na turniru osvojila je momčad Olympiakosa koja je u borbi za plasman bila bolja od Darussafake 57-61. Crvena zvezda je u utakmici za peto mjesto nadigrala momčad Zadra 57-68.

U sklopu turnirskih događanja na zadarskom Forumu organiziran je Kids' Day koji će mnogim malim Zadranima ostati u sjećanju. Fotografija mladog zadarskog košarkaša koji sanja pune dvorane i pobjedničke koševe kako igra protiv Vassilisa Spanoulisa


Posebnost turnira su i stakleni pokali i odličja koji su samo za ovu priliku izrađeni u glasovitom zadarskom Muzeju antičkog stakla.

Za organizaciju drugog izdanja Zadar Dogus Basketball Tournamenta tvrtka S event je dobila dvije nagrade:

- turističku nagradu gradonačelnika Zadra Božidara Kalmeta "Nasmiješeno sunce" za izniman doprinos turističkoj sezoni


- državnu nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za najbolji Press centar u 2015. godini

Više od 150 akreditiranih novinara pratilo je drugo izdanje Zadar Dogus Basketball turnira na kojem je sudjelovalo čak pet euroligaških momčadi i domaćin Zadar. TV slika iz dvorane na Višnjiku prenosila se u svim zemljama regije, Njemačkoj, Grčkoj i Turskoj. Službenu statističku web platformu turnira posjetilo je više od 15.000 ljudi iz 60 zemalja. U press službi turnira radilo je 12 djelatnika, koji su ažurno uređivali stranicu turnira, statističku platformu i društvene mreže, izdavali dnevni bilten, a posebna novost bila je i TV platforma turnira na internetu.

Rezultati i statististika: zdbt.info