ZDBT 2017

ZDBT 2017

Od 21. do 24. rujna 2017. godine u organizaciji tvrtke S-event održano je  četvrto izdanje Zadar Basketball Tournamenta, najjačeg europskog pripremnog turnira.

U finalu turnira Fenerbahce Dogus svladao je ruski CSKA rezultatom 76-72 te nakon osvojenog  naslova pobjednika Eurolige i u Zadru potvrdio status najjače momčadi Europe.

Treće mjesto na turniru pripalo je njemačkom Bayern Munchenu koji je rezultatom 71-58 nadjačao sunarodnjake Brose Bamberg i ostavio ih na četvrtom mjestu. Domaća je momčad Zadar Basketball Tournament zaključila s tri poraza. U posljednjem susretu Zadar je poražen od ruskog euroligaša Himkija rezultatom 58-72.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je Čeh Jan Vesely koji je izvrsnim partijama i atraktivnim potezima u sva četiri dana zaludio zadarsku publiku. Nagradu mu je uručio prof. dr. sc. Slavko Trninić.

U domu Krešimira Ćosića tih su dana viđene košarkaške legende Dino Rađa, Josip Vranković i Dražen Anzulović, ali i osobe iz javnog života kao što su Ferit Sahenk, Aziz Yildirim, Jakov Kitarović, Božidar Longin, Barbara i Tomislav Ružić, Korana Longin, Anamarija i Antonio Asanović, Petar Grašo, Ivan Huljić, Tomislav Madžar, Vesna Jelić i brojni drugi.

Sav prihod od prodanih ulaznica doniran je Općoj bolnici Zadar koja je pretrpjela velike štete u poplavi izazvanoj velikom kišom koja je 11. rujna 2017. pogodila Zadar.

U četvrtak 21. rujna 2017. sudionici turnira i 800 mladih Zadrana sudjelovali su u kreiranju milenijske fotografijeŠime Strikomana. Oni su svojim tijelima na Pozdravu suncu formirali oblik košarkaške lopte. Inicijativu za ovaj projekt dali su studenti Odjela za kulturu i turizam Sveučilišta u Zadru. 

U subotu 23. rujna na vanjskim terenima Športskog centra Višnjik održan je tradicionalni susret djece s košarkaškim zvijezdama sudionicima Zadar Basketball Tournamenta.