ZDBT 2018

ZDBT 2018

U Zadru je u organizaciji tvrtke S-event od 20. do 23. rujna 2018. godine održano peto izdanje Zadar Basketball Tournamenta kojim je ovaj turnir dokazao da je najbolji pripremni košarkaški turnir na europskom tlu.

Uz branitelja naslova Fenerbahce, na turniru su nastupili prvaci Italije (Olimpia Milano), Njemačke (Bayer Munchen), Rusije (CSKA) i Izraela (Maccabi Tel Aviv), svi redom euroligaši, te prvi puta i prvak Kine Liaoning Flying Leopards.

Baš kao i 2017. godine finale su igrali Fenerbahce i CSKA. Momčad najtrofejnijeg klupskog trenera Europe Željka Obradovića je slavila 86-76. Treće mjesto osvojila je momčad Olimpije iz Milana koja je u borbi za postolje nadigrala Bayerna rezultatom 82-77. Maccabi je svoj prvi nastup na zadarskom turniru završio na petom mjestu, uvjerljivom pobjedom nad Liaoninga 100-64.

Za MVP igrača turnira izabran je igrač Olimpije Mike James koji je ujedno bio i najbolji strijelac.

I ove je godine (u subotu 22. rujna) održan Kid's Day koji se vratio na zadarski Forum. 

Igrači Fenerbahcea, CSKA Moskve, Maccabi Tel Aviva, Olimpie Milano, Bayern Munchena i Liaoning Flying Leopardsazaigrali su s najmlađim Zadranima na Forumu te tako stvorili uspomene za cijeli život.

Na Forumu su svoje vještine pokazali Robin Amaize i Brandon Hobbs iz Bayern Munchena, Jeff Brooks, Simone Fontecchio i Dairis Betrans izOlimpije Milano, Tarik Biberović i Yordan Minchev iz Fenerbahcea, John DiBartolomeo i Deni Avdija iz Maccabi Tel Aviva te Andrey Lopatin i Alexander Khomenko iz CSKA Moskve.

''Oduševljen sam atmosferom u Zadru! Vidi se da ovdje mladi vole košarku i lijepo je vidjeti kada djeca ovako iskreno uživaju u svom sportu!''-izjavio je košarkaš CSKA Andrey Lopatin i poručio mladim košarkašima: ''Vjerujte u sebe, trenirajte naporno i radite na samopouzdanju, to je ono najvažnije za postati profesionalni košarkaš!''

Ova prilika za druženje i prenošenje košarkaških znanja i vještina jedan je od oblika popularizacije košarke, a upravo to je jedan od ciljeva Zadar Basketball Tournamenta.

''Nevjerojatno je igrati s košarkašima koje inače gledam na televiziji. Pokazali su nam neke poteze i nadam se da ću ih i sam uskoro iskoristiti. Treniram košarku i želim biti profesionalac, tako da mi je ovo odlično ikustvo''- izjavio je 16-godišnji Matic Antolović.

 


                                               


Osim iskoraka prema Kini, Italiji i Izraelu, turnir je ove godine napravo još jedan značajan korak. 

Udruga hrvatskih košarkaških trenera je na čelu s predsjednikom Sašom Repalustom i tajnikom Andrejem Teslom, a uz pomoć organizatorice Zadar Basketball Tournamenta Zdenke Zrilić, organizirala trenersku kliniku. 

Dvodnevna klinika započela je u subotu kada je predavanje održao bivši hrvatski izbornik, a sada trener Maccabija iz Tel-Aviva, Neven Spahija. Nakon Spahije, predavanje je održao i njegov pomoćnik te bivši prvi trener Maccabija, Guy Goodes. Demonstratori vježbi bili su mladi košarkaši Sonik Puntamike. Nakon predavanja, trener Spahija primjetio je da se na tribinama nalazi i zlatni trener naše U-16 reprezentacije Mile Karakaš te mu čestitao na odličnim rezultatima i zaželio da tako nastavi i u budućnosti. Vodstvu naše trenerske udruge je na kraju rekao neka ga zovu bilo kada ako što treba i da je na raspolaganju te da će vrlo rado pomoći. 

Nedjelja je bila rezervirana za stratega moskovskog CSKA Dimitrisa Itoudisa koji je prije treninga njegove momčadi održao 45-minutno predavanje. Itoudis je demonstrirao pojedine stvari koje radi u svojem klubu te dao mnoge zanimljive informacije našim trenerima. 

Valja spomenuti i mnoge bivše igrače te igračice koje smo zatekli na predavanjima. Bili su tu Tomislav i Jure Ružić, Srđan Subotić, Bruno Šundov, Mario Gašparović, Toni Dijan, Mario Pešut, Roko Jurlina, Anđa Jelavić, Iva Borović, Vedran Morović...