Koš za koš: Stotine djece preuzelo obnovljeno igralište u Slavonskom Brodu

Autor: S event
Photo: S event

Prve dane proljeća u Slavonskom Brodu obilježit će košarka. Nacionalni projekt Koš za Koš u suradnji s partnerom HEP-om i gradom Slavonskim Brodom predao je Brođanima obnovljeno igralište u naselju Andrije Hebranga. Nove konstrukcije, koševi, mrežice i iscrtane linije ponovno će okupljati generacije novih brođanskih košarkaških majstora. Upravo je povratak košarke na kvartovske terene glavni cilj projekta Koš za Koš.

 ''Jako nam je drago što smo s projektom Koš za Koš stigli i u Slavonski Brod. Ono što me posebno veseli jest vidjeti djecu kako se igraju na našem obnovljenom igralištu, a upravo to je bit ovog projekta!'' - izjavila je organizatorica projekta Zdenka Zrilić i dodala: ''Ovim putem želim se zahvaliti našem partneru HEP-u, vjerujem da ćemo zajednički s ovim projektom obnoviti što više igrališta diljem Hrvatske!'' 

Igralište u naselju Andrije Hebranga već je neko vrijeme odbijalo igrače zbog lošeg stanja. Tužnu sliku praznog i zapuštenog igrališta odlučio je izmijeniti upravo projekt Koš za Koš. Novo igralište na otvorenju privuklo je stotinu mladih iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, a prvi su na njemu zaigrali košarkaši KK Slavonski Brod 1946.


''Jako sam sretan i zadovoljan što se obnovilo ovo igralište u mom kvartu gdje sam napravio svoje prve košarkaške korake. Drago mi je što će i ova djeca moći odavde prenositi svoje veselje sporta i tjelesne aktivnosti u daljnji život!'' - izjavio je Marin Dadić, profesor kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. 

Prazna i zapuštena igrališta česta su pojava u gradovima diljem Hrvatske. Zastrašujuće statistike pokazuju kako se u Hrvatskoj sve manje djece kreće, čak njih 92 posto nije dovoljno aktivno. Upravo zato je poticanje najmlađih na bavljenje sportom imperativ. Uz obnovu igrališta projekt uključuje i druge oblike popularizacije košarke, a to su školske lige, nagrađivanje najboljih pojedinaca, organizacija stručnih i motivacijskih interaktivnih predavanja u školama i na fakultetima. 

''Moram pohvaliti ideju obnavljanja kvartovskih igrališta diljem Lijepe naše, i zahvaliti projektu Koš za Koš što su odabrali naš grad kao jednu od destinacija. U Slavonskom Brodu više od 3.000 mladih bavi se nekim sportom, pravi smo grad sporta, a ovo prekrasno obnovljeno igralište upravo to potvrđuje!'' - izjavio je zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić. 

Koš za Koš pokrenula je zadarska tvrtka S Event, partner projekta je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Do sad je obnovljeno pet igrališta u četiri grada; Zadru, Karlovcu, Osijeku i Slavonskom Brodu.