Veliki odaziv Zadrana na predavanje o samopouzdanju u sportu

Autor: Branko Tabak
Photo: S event (Šime Zelić)

U press centru ŠC Višnjik jučer je u organizaciji tvrtke S event održano predavanje iz područja sportske psihologije na temu "Mit ili istina: Samopouzdanje u sportu ili imaš ili nemaš?" koje je privuklo veliki broj Zadrana.

Predavačice Nataša Stefanovski i Vedrana Radić Brajnov, psihologinje iz Splita izlagale su na ovu temu u nekoliko gradova poput Zagreba, Rijeke i Splita, ali kako kažu, nigdje ona nije izazvala takvo zanimanje među sportašima, trenerima i roditeljima sportaša kao u Zadru.

- Bilo je poučno. Mišljenja sam da bi svi sportski klubovi trebali imati spihologa. Kako je to nemoguće, onda su ovakva događanja pun pogodak i uvijek dobrodošla, rekao nam je jedan od sudionika seminara Željko Olujić, trener u PK Zadar.

Njegova klupska kolegica Josipa Nekić je oduševljena viđenim.

- Sjajno je što su radionica i predavanje bili prilagođeni svima koji su se pojavili, podjednako su bila prihvatljiva struci, sportašima i roditeljima. Nadam se da će biti još zanimljivih predavanja s temama iz sportske psihologije. Ovo su za nas trenere dragocjena iskustva.

Roko Jurlina, danas trener u KK Sonik Puntamika, do jučer igrač kojemu su ozljede, operacije i dugi oporavci postavljali barijere na putu ostvarenje dječačkih snova najbolje zna koliko je psihološki pristup važan u sportu.

- Vidjeli smo kvalitetan radionice, čuli puno zanimljivih teoretskih stvari, možda bi koji primjer iz prakse upotpunio doživljaj, no nema dvojbe kako su ovakvi događaji Zadru potrebni, rekao nam je Jurlina.

Nataša Stefanovski i Vedrana Radić Brajnov sportske su psihologije koje žive i rade u Splitu. Članice su Stručnog razreda za psihologiju sporta pri Hrvatskoj psihološkoj komori.

Sportskom psihologijom se bave od 2004. godine na području Splitsko-dalmatinske županije. Na psihološkoj pripremi sportaša, kroz individualne i grupne oblike rada, rade sa sportašima različitih sportova: streljaštvo, vaterpolo, nogomet, tenis, judo, taekwondo, jedrenje, ragbi, gimnastika, košarka...

Osim rada sa sportašima provode edukacije i radionice s trenerima. Održavaju javna stručna predavanja za sportaše, trenere i roditelje sportaša. Provode istraživanja i objavljuju stručne radove iz područja psihologije sporta. Putem medija promoviraju psihologiju sporta i važnost psihološke pripreme sportaša. Rad sa sportašima i trenerima predstavlja im zadovoljstvo i osobni užitak. Vole raditi kao tim, kako kroz psihologiju sporta tako i kroz rekreativno bavljenje badmintonom.